Részletek

Rövid összefoglalás a projektről:

A projekt keretében Sárospatak Város Önkormányzatának célja egy helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező természeti kincs, a Megyer-hegyi Tengerszem turisztikai hasznosítására, fejlesztésére irányuló komplex aktív turisztikai projekt megvalósítása, a térség gazdaságának diverzifikációja, a helyi gazdaság élénkítése, a foglalkoztatás növelése érdekében.

A város vezetése hosszú ideje tervezi ezen értékes ökoturisztikai látványosság környezetének fejlesztését, a hely megközelíthetőségének jelentős javítását és a jelenleg passzív turisztikai célhely aktív tartalmi fejlesztését élményt nyújtó, tartós időtöltést biztosító elemekkel úgy, hogy közben az épített és a természeti környezet érzékeny egyensúlyát a lehető legkisebb mértékben se bontsa meg.

A kivitelezés során - a pályázati felhívás által támogatható tevékenységek figyelembevételével - a Megyer-hegyi Tengerszem aktív turisztikai fejlesztése érdekében az alábbi projektelemek megvalósítását tervezzük:

1. Pihenőhely kialakítása: A 37. sz. főút Botkői elágazásától közelíthető meg a Megyer-hegyi Tengerszem egy önkormányzati dűlőúton keresztül. Az önkormányzat tulajdonában lévő 0807 helyrajzi számú ingatlan az ÉszakerdőZrt. tulajdonában lévő Botkői Parkerdő mellett helyezkedik el, ideális helyszín egy kiindulási pihenő-tájékoztatópont kialakításához.

2. Kerékpáros és közlekedési infrastruktúra fejlesztése: A fejlesztési elem a 0809, 7795 és 7639 helyrajzi számúönkormányzati tulajdonban lévő dűlőutakon valósul meg. A tervünk stabilizált útburkolat kialakítása 1800 méter hosszban, vele párhuzamosan kerékpárút-fejlesztés közel 1600méter hosszan.

3. Pihenőpark kialakítása: A projektelem a 7640/2 helyrajzi számú, jelenleg magántulajdonban lévő, de az Önkormányzat által megvásárolni tervezett ingatlanon valósul meg. A pihenőpark a Tengerszemre vezetőút utolsó olyan pontja lesz, amely még személyautóval megközelíthető, innen a továbbhaladás a Tengerszem felé már csak gyalogosan, kerékpárral, lóháton, esetleg terepautóval lehetséges. Éppen ezért itt egy jelentősebb pihenőpark kialakítására vállalkozunk, melynek része egy nagy filagória (esőbeálló, étkező egyben), tűzrakó-főző helyek kiépítése, valamint pihenő padok, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, rögzített fedett kerékpártároló valamint környezetbarát komposztáló toalettek kihelyezése.

4. Sétautak rendezése: A fejlesztési elem a 7679 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonban lévő erdei úton valósul meg. A projektelem keretében a Tengerszem könnyű megközelíthetőségét biztosító jelölő információs táblákat, a terület védett növény és madárfajait bemutató tájékoztató táblákat, valamint kültéri hulladékgyűjtőket helyezünk el, valamint megvalósítjuk a sétautak balesetveszélyes szakaszainak tereprendezését.

5. Attrakciófejlesztés: A 0878/2 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú ingatlanon, a Tengerszem sziklafalain ViaFerrata (biztosított sziklamászó) utat és kisebb mászóutakat építünk ki, ehhez kapcsolódó eszköztárolót hozunk létre, kis esőbeállót alakítunk ki, valamint a barlanglakás helyreállítását és megerősítését követően a Tengerszem történetét feldolgozó interaktív kiállítóteret, foglalkoztatót hozunk létre. A Tengerszem magaslati pontját lévő erdei terepen egy erdei akadálypályát alakítunk ki. Az ingatlanon a fák lombkoronaszintje fölé emelkedő 12 m magas erdei kilátót is létesítünk.

Projekt kezdete: 2017.06.30.

Projekt vége: 2020.06.07.

Szerződött támogatás összege: 388 730 839 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

További információ:

Innovo-Patak Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft. (menedzsment szervezet)

3950 Sárospatak, Kossuth L. út 50.

e-mail: innovo@sarospatak.hu

telefon: +36 47/311-676, +36 20/220-7026